Monday, October 1, 2012

Maioneza cu smantana / Mayonnaise with sour cream


Ingrediente / Ingredients


Pentru 500  g de maioneza / For 500  g of mayonnaise
  • 1 galbesnus ou fiert  + 2 galbenusuri crude / 1 boiled egg yolk + 2 raw egg yolks
  • 400 ml ulei / 400 ml oil
  • 2 lingurite zeama de lamaie / 2 tsp lemon juice
  • 160 g smantana / 160 g sour cream
  • sare  dupa gust / salt to taste
Mod de preparare / Method of preparation

Se prepara maioneza ca (aici) iar in loc de mustar se adauga smantana.
Prepare mayonnaise as  (here) and instead of mustard add sour cream.




Maioneza / Mayonnaise




Ingrediente / Ingredients

Pentru 340 g de maioneza / For 340 g of mayonnaise
  • 1 galbenus ou fiert  + 2 galbenusuri crude / 1 boiled egg yolk + 2 raw egg yolks
  • 400 ml ulei / 400 ml oil
  • 2 lingurite zeama de lamaie / 2 tsp lemon juice
  • 1 lingura de mustar / 1 tsp mustard
  • sare  dupa gust / salt to taste
Mod de preparare / Method of preparation

1. Intr-un bol se pun galbenusurile amestecand bine pana cand galbenusul fiert se amesteca de tot si  nu are cocoloase.

Place the egg yolks in a bowl and mix well until boiled egg yolk is mixed in well and without lumps.


2. Sa incepe sa se puna  ulei,  putin cate putin , timp in care se amesteca continuu conform acelor de ceas.

Start to add oil, little by little, during which you continiously stir clockwise.


3. Uleiul se picura incet (cate o lingurita) si se amesteca bine dupa fiecare lingurita pana nu se mai vede uleiul si abia apoi se trece la urmatoarea lingurita.

Dripp the oil slowly (1 tsp at the time) and mix well after every tsp until oil is no longer visible and then move to the next tsp.

                                                                                
4. Cand maioneza incepe sa devina consistenta, se poate adauga mai mult ulei.

When mayonnaise start to become consistent, you can add more oil.


5. In timp ce se toarna uleiul este indicat ca miscarile sa fie mai rapide pentru a nu ii da timp maionezei sa se taie.

While you pour oil the indicated movement is to be faster, not giving time to split.


6. Daca totusi se taie maioneza adaugati 1 lingura de apa dupa care se va simti din nou consistenta anterioara.

If you do split the mayonnaise, add 1 tbsp of water, then you will feel again the prior consistency.


7. Dupa ce s-a consumat tot uleiul se adauga mustarul, zeama de lamaie si sarea.

After all the oil is consumed, add the mustard, lemon juice and salt.


Chou à la crème de vanilie / Vanilla Chou à la crème




Ingrediente / Ingredients

Pentru rozete / For the rosettes

  •     6 ouă potrivite / 6 medium sized eggs
  •     300 ml apă / 300 ml water
  •     200 g făină / 200 g flour
  •     75 ml ulei / 75 ml oil
  •     un praf de sare / a pinch of salt
  •     un praf de zahăr / a pinch of sugar

Pentru crema de vanilie
  •     4 ouă / 4 eggs
  •     270 g zahăr / 270 g sugar
  •     200 g făină / 200 g flour
  •     750 ml lapte / 750 ml milk
  •     esenţă de vanilie dupa gust / vanilla essence to taste
  •     200 g frişcă / 200 g whipping cream

Mod de preparare / Method of preparation

 

1. Într-o crăticioară, se pune la fiert apa, uleiul, un praf de sare și unul de zahăr. Când începe să fiarbă, se adaugă toată făina cernută, dintr-odată, și se amesteca rapid  cu o lingură/paletă din lemn, până se încorporează în amestecul lichid.
In a saucepan, boil the water, oil, pinch of salt and one of sugar. When it starts to boil, add all the sifted flour all at once and mix it quick with a wooden spoon/paddle until it is incorporated into the liquid mixture.




2. Se amestecă în aluat, la foc mic, 4-5 minute, până se desprinde cu ușurinţă de pe marginile crăticioarei. Se lasă să se răcească. Se pun ouăle pe rând, amestecând foarte bine după fiecare. Se adaugă următorul ou numai după ce precedentul s-a încorporat!
Mix in the dough on low heat for 4 to 5 minutes until it detaches easily from the pan edges. Let it cool. Put  eggs in one at the time, mixing very well after each one. Add the next egg only after the previous one it is incorporated.





3. Se pune compoziţia într-un sac a poche la varf cu un con in forma de stea. Se formează rozete pe tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă spaţiu între ele, deoarece cresc la copt. Se da la cuptorul preîncălzit, la foc mare, pentru 15-20 de minute sau pana cand se rumenesc.
Put the composition into a piping bag fitted with a star nozzle. Form onto baking tray (lined with baking paper) shapes of rosettes. Leave space between them as they increase in size while baking. Bake them in the preheated oven on high for 15-20 minutes or until brown.



 
4. După ce se răcoresc, se taie la fiecare rozeta câte un căpăcel.

After they cool, cut the top off of each rosette.




5. Pentru cremă, se bat ouăle într-un castron și se amesteca cu zahărul și vanilia. Se foloseste ajutorul unui mixer până se obtine o compoziţie fină, dupa care trebuie sa se incorporeze făina cernută și laptele caldut.
For the cream, beat the eggs in a bowl and mix in the sugar and vanilla. Use the help of a mixer until you get a smooth composition, after which you should add the sifted flour and warm milk.







6. Pune castronul pe baie de aburi și se ţine amestecand continuu până când se îngroașă crema și nu se mai simte gustul făinii. Se lasa sa se raceasca.
Put the bowl on a double boiler and mix continiously until cream thickens and you don’t feel the taste of flour anymore. Let it cool.
 



7. Se umple rozetele cu crema, se acoperă cu un strat de frișcă proaspătă și se așează căpăcelul tăiat.
Fill the rosettes with cream, cover with a layer of whipping cream and put on the top.








8. Se pudreaza cu zahar farin.
Dust it with powdered sugar.





Sunday, September 23, 2012

Salata de fasole verde cu pui / Green bean salad with chicken



Ingrediente / Ingredients
  • 1 salata verde / 1 lettuce
  • 400 g fasole verde congelata / 400 g frozen green beans
  • 1 piept de pui (prajit pe gratar) / 1 chicken breast (grilled)
  • 3-4 catei de usturoi / 3-4 galic cloves
  • 1 rosie mare / 1 large tomatoe

Mod de preparare / Method of preparation

1. Intr-o salatiera mare se aseaza frunzele de salata verde maruntita, cateii de usturoi tocati marunt, fasolea verde fiarta 3 minute si racorita, rosia taiata cuburi mari si pieptul de pui (prajit pe gratar) taiat si el cuburi.
In a large salad bowl put shredded lettuce leaves, finely chopped garlic cloves, green beans (that have been boiled for 3 minutes and cooled), large diced tomatoe and the grilled chicken cut into cubes.

breen bean salad with chicken

breen bean salad with chicken

breen bean salad with chicken

2. Se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie.

Season with salt, pepper, olive oil and lemon juice.
            
breen bean salad with chicken

breen bean salad with chicken



breen bean salad with chicken

breen bean salad with chicken

                           Sursa retetei www.reteteusoare.com / Recipe source www.reteteusoare.com

Saturday, September 22, 2012

Brocoli si creveti copti / Roasted broccoli and shrimps




Ingrediente / Ingredients

  • 400 g buchetele de brocoli / 400 g broccoli florets
  • 30 ml ulei de masline extra virgin / 30 ml extra virgin olive oil
  • ½ lingurita seminte de coriandru / ½  teaspoon coriander seeds
  • ½ lingurita seminte de chimion / ½  teaspoon cumin seeds
  • 1 lingurita sare / 1 teaspoons salt
  • 1 lingurita piper negru proapat macinat / 1  teaspoon freshly ground black pepper
  • praf de ardei iute dupa gust /  hot chili powder to taste
  • 250 g creveti / 250 g shrimp
  • 1 lingurita razatura coaja de lamaie / 1 teaspoons lemon zest
  • lamaie sau lime pentru servit / lemon or lime, for serving.

Mod de preparare /  Method of preparation

1. Intr-un castron mare se amesteca broccoli cu 15 ml de ulei, coriandrul, chimionul, sarea, ½ lingurita de piper si praful de ardei iute.
In a large bowl toss broccoli with 15 ml oil, coriander, cumin, salt, ½  teaspoon pepper and chili powder. 

roasted broccoli and shrimps

roasted broccoli and shrimps
 
2. Intr-un alt bol se amesteca crevetii, uleiul ramas (15 ml), razatura de lamaie, sare si ½ lingurita piper.
In a separate bowl, combine shrimps, remaining 15 ml of oil, lemon zest,  salt and ½  teaspoon pepper.

roasted broccoli and shrimps

roasted broccoli and shrimps

roasted broccoli and shrimps

3. Se imprastie broccoli intr-un singur strat pe o hartie de copt si se coace timp de 10 minute in cuptorul preincalzit.

Spread broccoli as a single layer on a baking sheet and roast for 10 minutes in a preheated oven.



roasted broccoli and shrimps


4. Se adauga crevetii pe hartia de copt si se amesteca cu broccoli.
Add shrimp to the baking sheet and toss it with broccoli.

roasted broccoli and shrimps


5. Se coace pana cand crevetii sunt opaci si brocoli este fraged si auriu pe margini, in jur de inca 10 minute,
Roast until shrimp are just opaque and broccoli is tender and golden around edges, about 10 minutes more.

6. Se serveste cu feliute (pene) de lamaie sau lime sau se stoarce lamaie sau lime peste creveti si broccoli inainte de servire.
Serve with lemon or lime wedges, or squeeze lemon or lime  juice all over shrimp and broccoli just before serving.


roasted broccoli and shrimps


roasted broccoli and shrimps
 


                                          Sursa retetei (cu mici schimbari) www.achowlife.com
                                           Recipe source (with small changes)www.achowlife.com