Thursday, March 21, 2013

Paneer (branza indiana) / Paneer (indian cheese)




Ingrediente / Ingredients

- 2 litri de lapte / 2 liters of milk
- 2 linguri suc de lamaie sau otet alb /  2 tbsp lemon juice or white vinegar
si / and
- o strecuratoare / a strainer
- tifon / cheesecloth


Mod de preparare / Method of preparation


1. Intr-o oala mare la foc mediu-mare se aduce laptele la fierbere / In a large pot over medium-high heat, bring the milk to a boil.




2. Cand laptele ajunge la punctual de fierbere se adauga sucul de lamaie sau otetul alb si se stinge focul / When milk comes to boiling point add the lemon juice or white vinegar and turn off the heat.




3. Dupa ce se adauga zeama de lamaie sau otetul alb, laptele se amesteca trebuind sa se coaguleze, daca nu se mai adauga ince putin pentru ca, casul sa se separe de zerul alb-verzui  / Stir the milk after adding lemon juice or white vinegar, it should starts to curdle, if not add some more so that white curds separates from the greenish white whey.





4. Se aseaza o carpa curate sau un tifon intr-o strecuratoare, se toarna amestecul de lapte, se lasa sa se scurga de zer, se strange carpa bine, se strecoara tot zerul si se lasa sa stea 2-3 ore / Place clean cloth or cheese cloth into a colander, pour the milk mixture in, let the whey drain. Tie the cloth tightly and squeeze all the whey let it stand for 2-3 hrs.






5. Se pune o oala sau greutate peste ea timp de 2 ore pentru ca tot lichidul sa se scurga si sa se intareasca luand o forma frumoasa / Put a pan or weight on it around 2 hours, so most to the liquid drains out and hardens to a nice shape.



6. Se scurge zerul ramas si se desface casul / Drain off the remaining whey and unwrap the paneer.


7. Se poate folosi la gatit daca este scus tot zerul din ea sau la dulciuri cat inca mai are putin zer / You can use it to cook if you drained out all the whey or in making sweets if it is still very moist.


2 comments:

  1. foarte bun pannerul,am facut si eu si nu se compara cu nici o alta branza!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu am mancat si in India cand am fost...si majoritatea dulciurilor traditionale la ei sunt facute din paneer....is super bune...:)

      Delete